Wernhout Maria labyrint
Het Maria labyrint ligt aan de Weimerstraat 5, dit is de straat tegenover de kerk in Wernhout en daar ongeveer een kilometer inrijden.
Wordt zeer druk en met grote belangstelling bezocht. Aanrader
Foto's : Karlie Vreugde
WERNHOUT - Je gaat de landweg tegenover de kerk van Wernhout in. Ongeveer een kilometer verderop, aan de linkerkant, ligt het Maria Labyrint. Iedereen kan over het granieten en marmeren pad van het labyrint zijn eigen 'innerlijke levensweg' afleggen: 677 meter heen naar de 'bloem' met zeven bladeren in het midden en evenzoveel meter terug. Op sloffen of sokken; schoenen zijn niet toegestaan. Sommige 'pelgrims' doen er uren over.
Nee, het is bepaald geen doorsnee pleisterplaats aan de Weimerstraat 5. Broers en boerenzonen Jan (55) en Louis Mouws (51) zijn respectievelijk de geestelijk vader en de 'aardse beheerder' van het Maria Labyrint. De laatste is metaalbewerker, de eerste boom- en plantenkweker. Een labyrint, zo zeggen ze, is juist het tegenovergestelde van een doolhof. Er is maar één pad dat je volgt naar de bloem in het midden en weer terug: in het geval van het Maria Labyrint twintig cirkels lang.
Leidt dat tot meditatie? Is het bidden? "Het is bijna niet te omschrijven wat het met je doet", zegt Jan Mouws, die de naam Maria Labyrint een ingeving noemt.
Rond 2000 heeft hij interesse opgevat voor 'onzichtbare dingen buiten het lichaam die dat beïnvloeden'. "Ik kreeg klachten en ging naar binnen kijken." Drie jaar later reisde hij met een groep naar Chartres, Frankrijk, waar de kathedraal uit 1200 stad en land beheerst. In het gotische monument, onder meer beroemd om zijn gebrandschilderde glas, ligt een labyrint. "Het was september, een drukke tijd op de boomkwekerij. Toch kreeg ik een boodschap dat het goed was dat ik naar Chartres was gegaan."
Terug in de Wernhoutse bakermat heeft hij een labyrint op papier gezet. Broer Louis legde het uiteindelijk in zijn eigen tuin aan, met marmer en graniet dat hij op de kop tikte bij een steenhouwer bij de joodse begraafplaatsen in Putte. "Ik ging zes maanden op de knieën", zegt Louis Mouws.
In november 2007 is het Maria Labyrint geopend. Sindsdien heeft het tweeduizend bezoekers getrokken. "Het laatste jaar zeker duizend. Er zit een stijgende lijn in", aldus Jan Mouws. De plantenkas naast het labyrint dient als ontvangstruimte. Bezoekers kunnen er zeven dagen in de week gratis terecht. Er staat thee klaar en in de zomer koud water. Ook sloffen om het labyrint te betreden zijn voorhanden.
Bron: BN DeStem
Meer informatie: http://maria-labyrint.nl/index.php?page=marialabyrint