Welkom-Maria

 

Toen een priester in Nederland mij vorig jaar vertelde over een Mariabeeld dat hij in steen kon maken en ik er – om te proberen – 30 bestelde, heb ik nooit vermoed dat er op dat moment een gat in de markt werd ontdekt. Deze week heb ik bij parochianen in Tollembeek het 300ste beeld weggebracht, nog bijna elke dag komen mensen een Mariabeeld vragen, de vraag is bijna niet bij te houden, mensen moeten geduld hebben. Ik hoor veel lof over het mooie beeld dat Maria afbeeldt zoals ze in het Bijbelse boek Openbaring 12,1 beschreven staat: “Een vrouw, bekleed met de zon, de maan onder haar voeten”. Aan vele huizen in Galmaarden, Tollembeek en Bever kun je ze al zien maar ook in de meeste dorpen in de omtrek hebben mensen Mariabeelden opgehangen. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er ook aandacht voor was in de media: https://www.youtube.com/watch?v=vKUbq2DfxT4

Dit initiatief om aan je huis ook iets religieus te laten zien, sluit aan bij een lange traditie. In onze parochies Bever, Galmaarden en Tollembeek staan er heel veel grote en kleine kapellen. Gebouwtjes die door mensen zijn opgericht om een plek dicht bij huis te hebben om te bidden maar ook een getuigenis van hun geloof. Ik denk als we alle kapellen in onze drie parochies optellen dat we een heel eind over de honderd komen. In de vijftiger jaren van vorige eeuw heeft de Vlaamse Kerkgemeenschap daar ook nog een boost aan gegeven door massaal blauwe Mariakapellen te verspreiden om aan de huizen te hangen. Ook in onze dorpen zijn er nog een aantal mensen die zo een kapelletje aan het huis hebben. Ons Vlaamse volk heeft een flinke traditie in Mariakapellen. In het bekendste Vlaamse Marialied “Liefde gaf u duizend namen” zingen we het ook uit: “Waar men gaat langs Vlaamse wegen, oude hoeve, huis of tronk, komt men u, Maria, tegen; staat uw beeltenis te pronk…”

Grote vraag die we ons daarbij mogen stellen is: Waarom heeft ons Vlaamse volk dat altijd gedaan en waarom blijven mensen dit doen ? Vanuit hun diepe geloof dat we een Moeder in de Hemel hebben die voor ons ten beste spreekt bij de Allerhoogste. Op het Kruis gaf Jezus Zijn moeder aan ons toen Hij tegen de apostel Johannes zei – die daar als vertegenwoordiger stond van alle leerlingen van de Heer - : “Ziedaar uw moeder”. Vanaf dat moment mogen alle leerlingen van Jezus weten dat ze niet alleen een biologische moeder hebben maar dat ook Maria hun moeder is. Jezus zei daar op het Kruis ook tot Maria, doelend op Johannes als vertegenwoordiger van alle leerlingen: “Ziedaar uw zoon”. Van toen af was Maria niet alleen moeder van Jezus maar van allen die in Jezus geloven. Het is een mooie theorie maar mensen hebben door de eeuwen heen altijd de praktijk ervaren dat die Moeder Maria ten beste spreekt bij haar Zoon. De vele Mariakapellen in onze dorpen zijn een uiting van dat diepe geloof en vertrouwen. Ik ken weinig katholieke mensen die Maria’s voorspraak niet hebben ervaren. Ons Moeder geeft wat goed is, dat verkrijgt ze van haar Zoon van Wie alles komt. Vanuit die ervaringen heeft ons volk Mariakapellen gebouwd, hebben ze kapelletjes aan hun huizen gehangen en blijven ze dat ook vandaag doen en hebben ze in hun huizen Mariabeelden staan. Neen, we aanbidden Maria niet, we aanbidden alleen God maar mogen ons wel verzekerd weten van Maria’s voorspraak bij haar Goddelijke Zoon, ze is altijd dicht bij Hem. Laten we daarvan ook blijven getuigen in 2015.

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.

www.priesterpenne.be