Warfhuizen

De Bedroefde Moeder

In een kleine kapel in een dorpje in het uiterste Noorden van Nederland staat op een bont versierd altaar een groot beeld van de heilige maagd. Zij is in tranen om het lijden van haar Zoon. Jaarlijks wordt zij daar tussen Mei en Oktober door duizenden mensen bezocht. Zij komen Maria vragen om te bidden voor hun noden, of om haar te bedanken voor zegeningen die ze hebben ontvangen. Achter het beeld glinsteren dan ook honderden zilverglazen hartjes, elk hartje een stille getuige van iemand die door Maria verhoord werd.

Ondanks het feit dat Maria in Warfhuizen in tranen is, is het geen droevige bedevaart. De gelovigen vieren er dat het verdriet van Maria in blijdschap is omgeslagen. Dat zie je al aan de feestelijke kleren die Onze Lieve Vrouw in de kluiskapel meestal draagt. Haar lijden is door het verrijzen van haar Zoon op grote blijdschap uitgelopen. Ook haar kroon getuigt daarvan. Maria heeft in Jeruzalem zeker niet in schitterende pronkgewaden onder het kruis gestaan. Als we haar dus tóch zo afbeelden, bedoelen we daar wat anders mee.

In Warfhuizen is het zeker niet elke dag druk. Vaak zul je als bedevaartganger in een weldadige stilte belanden als je op een willekeurig moment een bezoek brengt aan de kapel. Dan branden er een paar kaarsjes en ben je verder alleen. Soms is er een plotselinge stormloop, en doet het in Warfhuizen eventjes aan Kevelaer denken. Dan heerst er een vrolijk geroezemoes en een gloed van heel veel kaarsjes. We weten niet precies hoeveel mensen per seizoen op bedevaart naar Warfhuizen gaan. De schattingen lopen uiteen van ongeveer 7000 tot ongeveer het dubbele. Pieken zijn er in de Meimaand als de verschillende processies uitgaan. Wel is duidelijk dat men erg gemotiveerd is om te komen. Men komt van ver, niet zelden op de fiets of uit de andere kant van het land met het openbaar vervoer.
Het beeld werd in 2003 in de kapel opgesteld, en kreeg de naam Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin. Vanaf dat moment werd het steeds duidelijker dat het beeld een wonderlijke uitwerking heeft op de emoties van veel gelovige mensen. Men voelt zich dichter bij Maria. Men voelt zich begrepen. Men voelt zich geborgen. Voor de mensen uit de omgeving is het hun Lievevrouw, zoals de Brabanders hun Zoete Moeder hebben en de Limburgers hun Sterre der Zee. Zij hebben hun Bedroefde Moeder van Warfhuizen. Voor mensen van buiten is de kluiskapel van Warfhuizen vooral de plaats om naartoe te gaan als er een kind ziek is, of de weg kwijt, of – God verhoede – gestorven. Dan komt men soms zelfs uit Limburg, Duitsland, Vlaanderen of nog verder weg om in Noord-Groningen te gaan bidden en zich te laten troosten.

Voor meer informatie klik op:

Site kluis       of           Site broederschap