Verborgen Kapellen

Diep onder de grond in het heuvellandsschap van Zuid-Limburg liggen talrijke kapellen verborgen in de mergelgrotten.Sommige van deze kapellen zijn schuilkapellen uit de tijd van de Franse overheersing of uit de Tweede Wereldoorlog. Stichting “De Rotswoning” Geulhemmerweg 30a te Berg & Terblyt Telefoon 043-6040834  Telefax 043-6041356    www.rotswoning.nl

Diep onder de grond in het heuvellandsschap van Zuid-Limburg liggen talrijke kapellen verborgen in de mergelgrotten. Sommige van deze kapellen zijn schuilkapellen uit de tijd van de Franse overheersing of uit de Tweede Wereldoorlog. Andere kapellen zijn ontstaan door de creativiteit van geestelijken. deel I: Schuilkapel Geulhemmergroeve Cultuurhistoricus Fons Leunissen doet al jaren onderzoek naar de ondergrondse kapellen van Limburg. Binnenkort verschijnt zijn boek over dit bijzondere fenomeen. Fons leidt videoverslaggever Bart Ruijs rond in een tweetal kapellen. In deze video bezoeken ze een schuilkapel in de Geulhemmergroeve. Binnenkort verschijnt een tweede deel over de Jezuietenberg bij Maastricht.

Ondergrondse kapellentocht Na de Franse Revolutie in 1789 werd Frankrijk een republiek. De zuidelijke Nederlanden stonden vanaf 1794 onder Franse heerschappij en de sterke invloed van de kerk op het maatschappelijke leven werd hard aangepakt. Priesters kwamen in dienst van de staat en moesten in 1797 een eed van trouw afleggen aan de Franse Grondwet. Een groot deel van hen weigerde en ging illegaal, in Zuid-Limburg ondergronds, verder met de zielenzorg. Hierdoor ontstond een heel netwerk van ondergrondse kapelletjes in de mergelgroeves. Vaak werden deze ruimtes voorzien van altaar, biechtstoel en doopvont en schitterende houtskooltekeningen. Het risico was echter groot: veel priesters werden opgepakt en gedeporteerd of gekerkerd... en kwamen nooit meer terug. U kunt tijdens de Ondergrondse Kapellentocht verschillende van deze kapellen bezoeken: in ’t Bergske (nu La Caverne de Geulhem), de Geulhemergroeve, de Sibbergroeve, Katakomben, Gemeentegrot, Fluweelengrot en de Zonneberg in Maastricht. Sommige kapellen kan men op eigen gelegenheid bezoeken, soms gaat er een gids mee. Bij elke kapel krijgt de bezoeker een andere impressie: stilte en duisternis, kaarslicht, een spannend verhaal, een impressie van hoe men toen leefde, een informatieve rondleiding... Laat u verrassen, elke locatie biedt u een bijzondere belevenis!

Voor meer informatie :http://www.ondergrondsvalkenburg.nl/kapellentocht.html