Vasse  4 Mariakapellen

Op Zondag 5 oktober 2003 zijn deze vier Mariakapellen ingezegend.


(nr 1)


(nr2)

 


(nr3)

Deze Kapel is gelegen aan de Hooidijk in de buurtschap Hezingen


(nr4)

Mariakapellen in route rond Vasse

- Er staan bij Johnny Smit vier beelden in de brede vensterbank voor het raam, met veel vakmanschap gesneden uit lindenhout, met precisie geschilderd in sprekende kleuren.

Het zijn vier verschillende gestaltes van Maria en hun verblijf in de vensterbank is tijdelijk. Ze zullen zondag een definitieve plaats krijgen in vier gelijkvormige kapelletjes die vijf jaar geleden zijn gebouwd in de buurtschappen van de parochie van Vasse: in Beekzijde, in Hezingen, in Mander en in Manderveen.

Voor Johnny Smit betekenen de vier gestalten voor het raam het einde van een verhaal dat met een idee begon en dat leidde tot een speurtocht naar Mariabeelden door half Europa, een tocht die eindigde in de werkplaats van een Poolse houtsnijder: Ryszard Zajac, voormalig rockzanger, die een opleiding volgde tot beeldhouwer en lid werd van de Bond van Poolse kunstenaars.    Johnny Smit kwam hem op het spoor in Jelenia Gora, een oude stad in het Reuzengebergte, tegen de Tsjechische grens. Een streek van glasblazers en houtsnijders.

Smit zou er nooit zijn terechtgekomen als hij een jaar of acht geleden niet het plan had opgevat om vier Mariakapelletjes in de verschillende buurten van de parochie van Vasse te bouwen.

Hij vond medestanders, vormde een stichting en ging aan de slag. Het architectonisch ontwerp van de kapellen was berekend op duurzaamheid: "We willen geen onderhoud, als het er eenmaal stond moest het goed zijn."      Het gold wel voor de bouwwerkjes, niet voor de Mariabeelden erin. Gips. "En dat is niet bestand tegen weersinvloeden. We wisten het en we wilden dus houten beelden".     Vanaf 2005 ging Johnny Smit op zoek om zijn langgekoesterde wens te verwezenlijken. Vooral tijdens vakanties in de houtsnijstreken van Duitsland en Zuid-Tirol. Tenslotte kreeg hij de tip die naar de Poolse houtsnijder voerde. "Ik ben er op goed geluk naar toe gegaan in een voorjaarsvakantie."(Bron: TC / Tubantia) MANDERVEEN (RKnieuws.net)  Foto's: Joop Timmermans.

 

 

 


Kunt u iets meer over deze Mariakapel vertellen dat beslist hieronder zou moeten staan? Klik dan op Reactie/Opmerkingen, schrijf de tekst in het venster, dat verschijnt en klik op verzenden .Bij voorbaat dank. De webmaster : Joop Timmermans.