Rotterdam     2 Mariakapellen       

Achtergrond muziek :Wij danken U Moeder van DUO JC Kwadraat

1e Nieuwe Crooswijkseweg 123

Slappe grond
De in 1869 in gebruik genomen neogotische kapel is scheef gezakt vanwege de slechte ondergrond. Omdat instortingsgevaar dreigt, wordt tot sloop besloten. In 1963 wordt op de gewelven van de oude kapel een nieuwe gebouwd: een gebouw in de vorm van een grote indianentent, bedekt met koper, met in de nok een klok. Het is niet te geloven, maar ook deze kapel krijgt funderingsproblemen. Weer dreigt instortingsgevaar en ook deze kapel wordt afgebroken. Mecanoo ontwerpt voor de rooms-katholieke begraafplaats St. Laurentius haar derde kapel. Deze keer wel met een nieuwe fundering.

Gouden plafond
De routing van de kapel Heilige Maria der Engelen is gebaseerd op het vertrouwen in de voortgang van het leven. Nadat de overledene de kapel is binnengedragen vindt een moment van bezinning plaats in de rustige, meditatieve ruimte, waarna de kapel verlaten wordt in één doorgaande beweging. De ruimte heeft een organische vorm met een continue, gebogen muur, zeventig centimeter opgetild van de grond. De muur heeft een intense blauwe kleur met teksten uit het Requiem in vele talen; de begraafplaats is een plek voor de multiculturele bevolking van Rotterdam. Het dak zweeft als een gebogen vel papier boven de ruimte. Het gouden plafond wordt met kunstlicht van onderen aangestraald. Via een opening in het plafond valt een bundel daglicht naar binnen. Een lichtbundel, die nog eens geaccentueerd wordt op het moment dat er wierook wordt gebruikt.

Kostbaar kleinood
De kapel staat op een plateau van grind binnen de contouren van de voormalige neogotische kapel. Twee ingelegde natuurstenen vloeren duiden de plaats van de priester en de toehoorders aan. In de klokkentoren hangt de klok van de kapel uit 1963. De kapel Heilige Maria der Engelen is als een kostbaar kleinood en een mooi voorbeeld van palimpsest: een nieuwe kapel op een oude locatie, waarbij op een subtiele manier wordt verwezen naar wat eerder is geweest.

Bron : Mecanoo.   Foto's : Joop Timmermans.


2e  Hang 18  (tussen Blaak en Grote Kerk)

Adres: Hang 18 Rotterdam

de Mariakapel een stil plekje midden in de stad voor een gebed
om tot rust te komen, stil te zijn en een kaarsje te branden

  Meer informatie:    http://www.hetsteiger.nl/inspiratie/mariakapel.htm