Pleidooi - Den Bosch

 

Pleidooi voor Mariakapel en puthuis op Markt


Woensdag 25 januari 2006 - Den Bosch - Vijf ’monumenten-belangenorganisaties’ pleiten in een brandbrief aan het Bossche college van B. en W. en de gemeenteraad alsnog voor reconstructie van een historisch Mariakapelletje op de Markt in de Bossche binnenstad en voor een puthuis in aangepaste vorm.

Op 13 september vorig jaar besloot de gemeenteraad tot herinrichting van de Markt. Voorstellen over het Mariakapelletje en het puthuis werden afgewezen. „Wij zijn daar heel teleurgesteld over omdat in vooroverleg heel veel mensen onze idee-
en steunden“, zegt H. van den Heuvel, voorzitter van de Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg. „Maar omdat het ene raadslid slechts onderhoud wilde en het andere complete herinrichting, verliep de besluitvorming heel onduidelijk.“ Ook B. en W. bleken tijdens de raadsvergadering bereid het Mariakapelletje in het herinrichtingsplan op te nemen. Raadsleden stemden volgens Van den Heuvel alleen maar tegen wijzigingsvoorstellen over de kapel en het puthuis omdat zij liever helemaal geen herinrichting wilden. Maar nu de herinrichting er toch komt, denkt Van den Heuvel in de gemeenteraad meer steun voor het puthuis en het Mariakapelletje te vinden.
Behalve door genoemde stichting is de brief aan de raad en het college ondertekend door de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, Heemkundekring De Boschboom, Heemkundekring Rosmalen en Bond Heemschut.
De vijf willen dat de historisch verantwoorde ontwerpen worden uitgevoerd van architect J. van der Eerden, voor zowel een nieuw puthuis als voor het Mariakapelletje. Van den Heuvel: „De stad leeft voor een groot deel op zijn cultuurhistorie en mag zich op dit gebied rustig profileren en voorop blijven lopen.“ Volgens Van den Heuvel waarderen velen het huidige puthuis op de Markt, ook al kan dit wat smaakvoller worden uitgevoerd. „En Den Bosch mag zich best als Mariastad profileren. Daar hoef je niet gelovig voor te zijn. Het kapelletje hoeft de stad trouwens niets te kosten. Het wordt aangeboden door de Vereniging Stille Omgang.“ Het kapelletje moet vlakbij het puthuis komen staan en daarmee wat compositie betreft een geheel vormen. Het puthuis krijgt in het ontwerp van Van der Eerden nieuwe natuurstenen basementjes onder de zes houten kolommen. Het dakoverstek wordt korter, het dak zelf krijgt een vloeiend gebogen lijn.Bron Brabandsdagblad