(BN-De Stem) Langer leven op liters Lourdeswater door Paul Spapens

Vrijdag 13 juli 2007 - OISTERWIJK - De pastoor kwam om Nel Potters (91) uit Oisterwijk te bedienen. "We gaan ons voorbereiden op de komende reis", zei de pastoor tegen Nel, waarop Nel Potters de historische woorden sprak: "Ik wil hillemol nog nie weg.".

Els Potters drinkt een flesje Lourdeswater onder het toeziend oog van haar dochter Luus.  De pastoor meegaand: "Dan gaan we ons er op voorbereiden om hier te blijven."

Dat speelde zich af in mei en Nel Potters is nog steeds onder de levenden. Tevreden bewoont ze een eenvoudig ingericht appartement in verzorgingscentrum De Vloed in Oisterwijk. Haar appartementje heeft de eenvoudige inrichting van iemand van haar generatie. Opvallend zijn de talrijke voorwerpen die een sterke devotie tot Onze Lieve Vrouw van Lourdes duidelijk maken. Ze was er negen keer. "Daar ben ik al negen keer geweest", zegt Nel Potters. "En ze wil er nog graag een tiende keer naar toe", vult dochter Luus Nooren (56) aan. "Mogelijk volgend jaar, als Lourdes 150 jaar bestaat."

Het lijkt kras zover vooruit te kijken voor een hoogbejaarde vrouw bij wie bijna het kaarsje was opgebrand. "Maar ik wilde niet", zegt Nel Potters met krachtige stem. "Ik wilde hier blijven, bij mijn kinderen." Een wonder geschiedde: ze herstelde en nu zit ze weer wakker in een stoel. Het mirakel verklaart ze uit de verering van Maria van Lourdes. Een verering die haar er toe bracht om alleen nog maar Lourdeswater te drinken. "Dat geeft me kracht", legt ze uit.

Dochter Luus: "Elke week krijgt ons moeder de communie. Zelfs de hostie slikt ze met een slok Lourdeswater weg."

Met haar absoluut onwrikbare voornemen alleen nog Lourdeswater te drinken, zadelde ze haar mantelzorgers op met een probleem: hoe zorg je dat het water uit Lourdes constant naar Oisterwijk blijft stromen? Dochter Luus vertelt hoe eerst al het Lourdeswater binnen de uitgebreide familie is ingezameld, toen bij kennissen tot overal in het land, toen zijn touroperators die op Lourdes rijden ingeschakeld. en zo meer.

In september is het de bedoeling om meer dan honderd liter te gaan halen. Maar dat is nóg niet genoeg. Luus doet een dringende oproep om Lourdeswater aan te dragen.

Of Luus Nooren ooit de aanvechting krijgt om een flesje met gewoon kraanwater te vullen? Bij deze akelige suggestie veert Nel Potters op: "Dat proef ik!", protesteert ze.

 

 Klik op de foto voor meer informatie

of zie op:    www.kleinlourdes.nl