Huissen

Achtergrond muziek :Maria te minnen van Kamerkoor BonTon o.l.v. Paul van Gulick

Mariakapel  Huissen Op de hoek van Duisterestraat / van Voortstraat

Op de plaats waar deze kapel nu staat bevond zich oorspronkelijk een grote notenboom daartegenaan

was een Marianis geplaatst die was opgetrokken uit misgebakken stenen.

Dit monumentje heeft hier gestaan tot ca 1952  in 1954 werd door vrijwillige bouwvakkers

de huidige Mariakapel gebouwd en op 22 augustus 1954 werd de kapel ingewijd door pastoor

J.van Gendt . Begin jaren zeventig is de kapel door vandalen beschadigd, de carnavalsvereniging

(de kranige zwanen) namen het initiatief om deze kapel te restaureren . Op 11 November 1995,

de eerste dag van het nieuwe carnavalsseizoen, werd de kapel opnieuw ingewijd.


Kunt u iets meer over deze Mariakapel vertellen dat beslist hieronder zou kunnen staan? Klik dan op Reactie/Opmerkingen, schrijf de tekst in het venster, dat verschijnt en klik op verzenden .Bij voorbaat dank. De webmaster : Joop Timmermans.


Maria aan de Huissense Burcht

 

De straat is genoemd naar de oudste gracht van de Huissense burcht die zich hier bevond. Aan de rechterkant ziet u de fraai gerestaureerde kloostermuur. Route: deze straat uitlopen en rechtdoor de dijk op. Rechts de poort door, het klooster bekijken en links langs het klooster gaan, de hoek om naar de grafkelder (tussen klooster en kapel) en dan naar de kapel. Monumentenwandeling door Huissen Dominicanenklooster Rechts van de kloosterpoort staat een Mariabeeld van Maria van Banneux, O.L.V. der Armen. Dit klooster staat op de plaats van de 1722 afgebroken Kleefse burcht. Het middendeel van het klooster dateert uit 1816, de rest is na 1858 als klooster gebouwd. De grafkelder met daarin een aantal graven van priesters is uit de 19e eeuw en te bezichtigen. Onder het kruis is het wapen van de Dominicanen. De kloosterkerk is gebouwd rond 1858 en uitgebreid in 1879 naar een ontwerp van de architect van de neogotiek Pierre Cuypers. Het moza´ek boven de hoofdingang stelt Maria van de Rozenkrans voor. Naast de ingang zijn de beelden van de heiligen Dominicus en Thomas geplaatst. In de kerk bevinden zich een veertiental gebrandschilderde ramen, voorstellende de vijftien geheimen van de rozenkrans. Het orgel dateert uit het midden van de 19e eeuw. Voorts zijn er vier kapellen: rechts van het priesterkoor staat het hoogaltaar van de voormalige Thomaskapel (1879) met vensters, waarin 15 taferelen uit het leven van Thomas van Aquino. Hier tegenover bevindt zich de Dominicuskapel (1962) met ramen over het leven van St.- Dominicus. Achter in de kerk zijn de kapel van het H. Hart en de Mariakapel waarin een fraai 17e eeuws barok beeld van Maria de Rozenkrans. De deur van de kapel is overdag open. Ga naar binnen, linksaf de trap op en u hebt een mooie kijk in de kapel


Kunt u iets meer over dit Mariabeeld vertellen dat beslist hieronder zou kunnen staan? Klik dan op Reactie/Opmerkingen, schrijf de tekst in het venster, dat verschijnt en klik op verzenden .Bij voorbaat dank. De webmaster : Joop Timmermans.