In het Noord-Brabantse Oudenbosch vindt u een grote koepelkerk, waar velen zich over verwonderen. De verwondering is vanwege de grootte van de kerk en vanwege de Romeins aandoende vorm. Het is pastoor Willem Hellemons die in de zestiger jaren van de negentiende eeuw deze merkwaardige kerk heeft laten verwezenlijken. In 1865 is men met de kerk begonnen, met als belangrijkste adviseur, de beroemdste architect uit die tijd: Pierre Cuijpers.De kerk is gebouwd naar voorbeeld van de St. Pieter in Rome en in 1880 geconsacreerd door Mgr. Van Beek, de derde bisschop van Breda.

Openings tijden

Van Pasen tot 1 oktober: dagelijks 9.00 – 12.00 uur en 13.00 – 16.30 uur. Van 1 oktober tot Pasen: dagelijks 9.00 – 12.00 uur en 13.00 – 16.00 uur.

De winkel is ‘s middags geopend.

Tijdens de carnavalsdagen is de Basiliek gesloten op zaterdag- en zondagmiddag en maandag en dinsdag de gehele dag. Ook op Paaszaterdag is de Basiliek gesloten in het teken van Stille Zaterdag, als voorbereiding op het Hoogfeest van Pasen.

In het weekend is er op zondag een viering om 11.00 uur; dit kan een Eucharistieviering of een Viering van woord, gebed en communie zijn. Door de week is er een Eucharistieviering op dinsdag- en donderdagavond om 19.00 uur in de Hellemonskapel (ingang Pastoor Hellemonsstraat, zijkant Basiliek)

Ook op de 1e vrijdag van de maand is er een viering in de Hellemonskapel, om 10.00 uur.

Meer informatie: http://mediawiz.nl/OudenBosch/     

Tussen 1864 en 1870 verkeerde de Kerkelijke Staat, toen nog heel Midden-Italië, in nood. Italiaanse nationalisten vielen het gebied binnen en wilden Rome als hoofdstad van hun land. Na een oproep van de paus stroomden uit heel West-Europa vrijwillige katholieke hulptroepen toe, de zouaven. Nederland leverde er opvallend veel.
Tegenover de BASILIEK is Tivoli een echte dorpsbrasserie gevestigd in het prachtige voormalige broederhuis van de broeders van Saint Louis in het centrum van Oudenbosch. Tivoli volgt het ritme van de dag en is dan ook een levendige ontmoetingsplek, de hele dag door. De gevarieerde menukaart past hier uitstekend bij en maakt Tivoli tot een fijne plek voor een kop koffie, lunch, afternoon tea, borrel of diner. Op zonnige dagen is het lekker genieten op het mooiste tuinterras van Brabant!  In de kloostertuin is een Lourdesgrot.

 
Breng in Oudenbosch zeker een bezoek aan Tivoli deze horecagelegenheid bestaat al sinds de komst van de spoorwegen in Oudenbosch. Eerst gevestigd naast het station, sinds 1994 op de huidige locatie tegenover de basiliek. De brasserie in huidige vorm is geopend in april 2013. meer info: http://www.brasserietivoli.nl/