Heukelom (Gemeente Oisterwijk)

75 jaar Mariakapel
In die jaren was het gebruik om de uit Heukelom afkomstige missionarissen waarneer zij thuiskwamen bij de kapel te verwelkomen.
Lange tijd droegen Heukelomse meisjes tijdens de Mariaprocessie in Kevelaer ook een door buurtgenoten Frans van de Pas en Sjef van Esch gemaakte houten miniatuurkapel mee.
Aan de achterzijde van de kapel stonden enkele Canadese populieren, in de volksmond “canadassen”genoemd. Opmerkelijk is dat deze bomen tijdens de oorlog door het oorlogsgeweld werden verwoest, terwijl de Mariakapel geen noemenswaardige schade opliep.
In 1953 werd de Mariakapel opgesierd door twee lantaarns met groen kathedraalglas.
Van 1963 tot 1993 maakte Heukelom deel uit van de Oisterwijkse Markusparochie. Toen deze werd opgeheven kwam Heukelom kerkelijk weer bij de Petrusparochie.
In 1980 werd een tegel aangebracht met het opschrift 1930-1980 ter gelegenheid van het gouden jubileum.
In 1997, bij de gemeentelijke herindeling, kwam het gebied Heukelom met Moergestel te behoren tot de nieuwe Gemeente Oisterwijk. Daardoor heeft Oisterwijk vanaf dat jaar vier vrijstaande Mariakapellen: een in Heukelom aan de Heukelomseweg, een aan de Oirschotsebaan in Oisterwijk en twee in Moergestel, een aan de Oisterwijkseweg en een aan de Oirschotseweg.
In 2001 is het kapelletje voorzien van een nieuwe fundering. Het heeft toen twee weken bij Ad en José van de Pas, de naaste buren van de kapel, in de tuin gestaan.
Onlangs is de Mariakapel op verzoek van het buurtcomité gereinigd en van een nieuwe laag verf voorzien en het beeld ziet er nu op zijn best uit.
Nadat de ene familie van de Pas de boerderij had verkocht werd de bloemenzorg overgenomen door de familie Kiesenbrink, die tegenover de kapel woont. Overbuurman Eugene Kiesenbrink zorgt nu dus voor de bloemen en José van de Pas zorgt ervoor dat het Mariabeeld als dat nodig is gewassen wordt met groene zeep, zodat Maria er smetteloos wit bijstaat.

Devotie blijft
Op de plaats waar vroeger boerenkarren ratelden over de kasseien, raast nu het moderne blik achteloos voorbij. Onze Lieve Vrouw van Heukelom past zich gewoon aan het tijdsbeeld van nu. Wat gebleven is? Dat vele Heukelomse mensen, overigens ook wel uit Berkel-Enschot en Oisterwijk, de overtuiging hebben dat Maria de beste voorspreekster is, als moeder van Jezus. Zij vertrouwen hun zorgen, problemen en vragen in groot geloof aan haar toe en houden zo samen de devotie tot Onze Lieve Vrouw van Heukelom levendig.