DE LOURDESKAPEL TE ZWAAG

Geschiedenis



De Lourdeskapel dateert uit 1882 en is daarmee een van de oudste Lourdeskapellen in Nederland. 
In de kapel bevindt zich een kopie van de grot in Lourdes (Frankrijk) waar Bernadette Soubirous in 1858 Maria zag verschijnen
 

De zeshoekige kapel is gebouwd voor rekening van de toenmalige pastoor Masker.
Hij had Lourdes bezocht en wilde in navolging van andere plaatsen ook in Zwaag een imitatie van de grot laten maken. 
Daartoe liet hij in de zomer van 1877 de grot ter plaatse door een deskundige exact naschetsen. Bisschop Snickers van Haarlem was aanvankelijk tegen de bouw (zie de brief), maar ging nadat er een wonder was gebeurd toch akkoord.

Naar verluidt heeft pastoor Masker op terugreis van zijn pelgrimstocht naar het Heilige Land in 1881 ook aan paus Leo XIII toestemming gevraagd voor de bouw. 
De naam van de architect van de Lourdeskapel is niet bekend; mogelijk was het de bouwkundige Kooter (zie de brief) uit Wognum, van wie bekend is dat hij betrokken was bij de bouw.
Bron onbekend.

 

  • Bij de heropening van de Lourdeskapel verraste Wethouder R. Tonnaer de aanwezigen met het verhaal van het wonder van Zwaag. Een blind meisje genas nadat ze had gebeden bij het Mariabeeld in Zwaag. Pastoor P. Masker voerde dit wonder aan in zijn brief aan het bisdom waarin hij toestemming voor de bouw van de Lourdeskapel bepleitte.

     
  • De kapel is gebouwd in de neogotische stijl en hoewel de architect niet bekend is, gaat er een sterk vermoeden in de richting van de Hoornse architect A. C. Bleijs.In het bijzonder de tegen optrekkend vocht aangebrachte (engelse) patentstenen wijzen in zijn richting. 
    Bron: Wim Meuge


In de kapel worden nog heel veel vieringen gehouden, als mensen trouwen bijvoorbeeld of als er kinderen worden gedoopt. Er kunnen ongeveer 70 mensen zitten in de kapel.

  Bron :Redactie kerkenrubriek website Vereniging Oud Hoorn: Lena Bonte, Zwaag
Techniek: Hillebrand Peerdeman, Hoorn